tillbaka

 

ROMA Efter inspelningen av 1979 har jag fått nog av band och pengar och musikbransch som endast är där pengar finns. Och mina egna fanns inte. Guldbyxorna låg på soptippen. Liksom minnena. I januari 2004 flyttar jag från Helsingborg till Ronneby, igen, och försöker finna mig där. Utan pengar, utan jobb och inga beslut. Bara en himla massa sånger på hög i bakfickan. Efter några månader i den absoluta nollpunkten flyttar jag in i ett övergivet hus med en god vän. Vi fixar till det efter bästa förmåga och snart börjar  nya sånger göra sig hörda.

Jag letar upp någon att spela med och snart är garaget inrett som replokal och halva bygdens musikerfolk sitter på verandan och dricker kaffe.

  

”Fredrik Larson & Dom andra” gör sin första spelning på Kulturcentrum i juni 2004. Efter ytterligare några gigg under sommaren spelar vi även in fyra låtar i radio Blekinges studio under hösten. Efter lite byte av bandmedlemmar känner vi oss redo att spela in ett album och börjar kolla upp olika studios. Då tycker Mattias att vi kan göra det i hans och Magnus Nordstrands lilla studio ute i Kallinge istället och efter lite uppbyggnad av den så börjar vi så smått lägga grunderna till Roma. Sångerna är skrivna i Karlskrona, Ronneby, Helsingborg, nere i Österlen, på bussar och tåg från och till platser jag inte längre minns.

 

Inspelad i Mollbank studio i Kallinge under juli-november 2005 av Mattias Persson som även mixat och mastrat det hela. Assisterad av Magnus Nordstrand som även bidragit med god stämning och många gitarrer.

 

Fredrik Larson: sång, kör & munspel

Pjär Engström: elgitarrer, akgitarrer, mandolin & banjo

Mattias Persson: hammondorgel, piano & kör

Johan Augustsson: bas, kör

Alexander Milsten: trummor

 

Limme Johnsson kör på Ser du oss, ser du dom och Jag kommer alltid stanna kvar

Maria Ådal Rise kör på Den långa resan och Mr Jones 

 

 

 

Jag kommer alltid att stanna kvar

Skriven som svar på en del frågor – vem är jag, vad gör jag och varför?

 

Vet du vem jag är

Sommaren 02 bodde jag i Karlskrona, drev omkring om dagarna, vandrade längs kajer, hoppade från ö till ö, skrev, var inom biblioteket och bläddrade i böcker. Jag älskar att vara där. Hyllmeter med bokryggar spänner mellan väggarna, författares verk, konstnärer, livsbejakare, drömmare. Det är som att gå in i stora världar Någonting vill sägas hela tiden. Det faller på vissa att vara som alla och en var. Så fungerar även låtskrivandet. Sången är en hyllning till alla dom som viker sina liv åt det gåtfulla och onåbara. Att upptäcka sig själv är att upptäcka själva livet.

 

Lär mig att älska

Är och var när den skrevs en direkt uppmaning till dåvarande flickvän. Låten slår egentligen an tonen på hela plattan, jag skrev den i feb 02, endast aningen inspirerad av Tom Petty, och känner fortfarande att det är vad livet handlar om – lär mig att leva, lär mig att älska.

 

Den långa resan

Låten skrevs i en första version i mars 97, av någon anledning fick den inte plats på någon skiva och jag lät den ligga. Under sommaren 02 pockade den inom mig och jag omarbetade verstexterna något. Inte förrän sommaren 04 repade jag in den med Dom andra.

Det är som om sånger lever egna liv, de lever i sin egen tid. De vet vad som väntar, de vet när, var och hur. Man kan bara låta dem vara och ta hand om dem när de vill.

  

Himlen till jorden

Efter en flytt till Helsingborg sitter stackars jag i en stor släktvåning. Livet är mittemellan, dörren stängd, teven står på ute i vardagsrummet, och med den världens samlade idioti och kändisjakt.

 

Innan landet somnar in

Några enkla ackord och ett sanningens ord. Sången är en reaktion.

 

Jag vill va med dom som älskar

En bön, sjungen och skriven på sängkanten i en trea uppe på Tågaborg i Helsingborg. Fönstret på glänt, folk är på väg ut, skrattande och skålandes nerför gatan. Och jag påmind om människans ensamhet.

  

Johannes

Den här sången hände bara, har ingen aning om vad den handlar om men känns ändå fylld av hopp.

  

Ser du oss, ser du dom

Pjär och jag satt i mitt kök en kväll samtidigt som vårt band nyligen dragit igång. Vi talade om livet och samhället och en väg genom den här världens härvor. Vi satt flera timmar på pinnstolarna och drack burköl tills han lunkade hemåt.  Vårt samtal satt i mig dagen efter, jag hittade några ackord på gitarren och så växte det hela till en sång. I dom ser vi oss, i dig ser jag mig själv. Alla möter vi en dag våran skugga.

Vi spelade in den i radio blekinges studio några månader senare och innan den skulle sändas så sa radioproducenten att den här kan vi bara spela en (1) gång. Den var tolv minuter lång.

Under studioarbetet kortade vi ner den till knappt tio minuter.

 

Roma

Albumets titelspår är skriven en sensommarkväll 04, huset becksvart och tomt, vind susade genom träden i nattmörkret. Sången är till alla dom som faller in i meningslöshet och missbruk av något slag.

 

Mr Jones

Mr Jones skrevs i samma veva som Roma. Även den handlar om att välja livet, sitt eget liv. Att följa drömmar, att lyssna inåt. Går vi inte inom oss så går vi bort oss.