”Brott och straff” ute nu!

Så var äntligen albumet Brott & straff klart. Ungefär i samma veva vi fick en ny regering. Om än en bred men svag sådan. Ytterligare fyra år lär tuffa på utan nämnvärd förändring. Vår folkhemsblues ångar vidare den också. Samtiden är underlig. Att bidra med musik känns mer angeläget än någonsin. I synnerhet tvärpolitisk sådan. Tio starka låtar bjuder albumet på.

 1. Brott och straff
 2. Du och jag och Bob
 3. En sång om längtan
 4. Kårhusockupationen -68
 5. Skuggorna och nuet
 6. Kokongen
 7. Brev från en orolig medborgare
 8. Många och en
 9. Sent en natt
 10. Tid att sätta punkt

Producerad, inspelad, mixad och mastrad av Limme Johnsson i Studio Mansarda

Fredrik Larson: sång, akustisk gitarr, munspel / Limme Johnsson: elektrisk & akustisk gitarr, bas, körsång, orgel, programmering, trummor / Carl Magnus Consitt; trummor / Erik Ahl: Piano, hammondorgel

Lyssna gärna på hela albumet i Spotify.

Mer om låtarna:

 1. Brott & straff: en enkel country om småsinta bruksorter en uttråkad ungdom lämnar så snart de slutar skolan (och återvänder till när de själva bildar familj). Övergivna fabriker och tomma tegelbruk minner om svunna tider. Kommunpolitiker kämpar med sviktande budget och att locka nya investerare till bygden. Av någon anledning älskar jag dessa små samhällen långt från storstadsdjungeln, långt från trafikinferno och uppskruvat tempo.
 2. Du och jag och Bob: en trevande kärlekshistoria på en restaurang där kocken diskat undan, baren stängt och vännerna gått hem. De unga tu plockar upp en mobil och spelar Dylan på låg volym som enda sällskap. De vandrar bort till en urvattnad jazzfestival och fortsätter sedan över gatorna sökande varandras händer.
 3. En sång om längtan: skriven våren 2005. Samma år Totta Näslund ställde tofflorna. Även en i raden av påvar lämnade sin hatt och sitt gudagivna ämbete. Själv satt jag framför nyhetsmorgon och kollade på Grymlings, som gjorde comeback då. Men lät inte bra. ”Det gör jag bättre än dem” tänkte jag och började omgående skriva denna låt under lång vandring i ett yrvaket Helsingborg. Jag satt på biblioteket och bläddrade i Dylans memoarer, vilket troligtvis inspirerande till stora textmassor. Minst hälften av all text skalades dock bort under inspelningarna.
 4. Kårhusockupationen 68: hösten 2017 sändes dokumentär om svensk progg och musikbranschen under sjuttiotalet. Jag föddes året innan studentrevolterna och växte upp med Palme som landsfader och Astrid Lindgren som den stora matriarken – den stora berättaren med famn för alla barn. Sjuttiotalet genomsyrades av en makthungrig socialdemokrati och ett svagt civilsamhälle. Ändå var min barndom en blomstrande tid med enorm kulturell kreativitet och stora idrottsframgångar. I och med femtioårsfirande av kårhusockupationen ville jag teckna mitt eget liv parallellt med samhällets och skrev ihop denna åtta minuter långa blues på en halvtimme. Videon klipptes ihop under några dagar med enklaste program. Dock la vi ner många dagar för att få till den i studio.
 5. Skuggorna & nuet: Höst 1995. På en bänk utanför Domkyrkan i Göteborg satt en kvinna och grät. Jag stannade till. Såg folkmassorna nerför Kungsgatan in och ut ur affärer och kaféer. Sen gick jag hemåt min lägenhet i Johanneberg och försökte få en låt ur mig. Men allt lät platt och intetsägande då.
 6. Kokongen: Ibland vill man bara kasta allt gammalt, rensa i garderober, äta och konsumera mindre. Bli lätt. Enkel. Meditera över tillvaron. Söka naturen inom sig. Lämna normer och allmänna pålagor. Läka. Låta sig helas.
 7. Många och en: skriven i juni 2006 i samband med en het debatt kring firande av nationaldagen. Redan då diskuterades om man får hissa flaggan utan att bli stämplad som rasistisk nationalist. Om man får lov att älska sin kultur och historia och även hylla den välståndsutveckling vi haft. Debatter då var inte helt olika de vi har nu. Svensk kultur finns inte samtidigt som vilken annan kultur som helst både tokhyllas och är tabu att approprieras. Konflikter i vårt land har många bottnar och den svenska modell vi haft sen industriålderns dagar fungerar inte längre. Politiker lyckas inte heller ena människor. Uppenbart är bristen på en större kulturberättelse – något som för oss alla människor samman. En identitetssökande västvärld har i mina ögon gått vilse efter femtio år av politiska projekt. Att skriva låtar har blivit viktigare än någonsin.
 8. Sent en natt: Både i mitten av åttiotalet och mitten av nollnolltalet arbetade jag som tidningsbud. Upp kl 02 och köra iväg och hämta tidningsbuntar på lastbrygga och sedan leverera färska nyheter i brevinkasten. I mitten av åttiotalet hade alla hushåll tidning, tjugo år senare hade prenumerationer minskat rejält. Ändå fick femhundra brevlådor i Skälderviken morgonens tidning nattetid. Då och då stannade jag till på min runda och upplevde alla årstider, vädrets växlingar. Städer är helt fantastiska när folk sover. Tystnaden. Gator tomma. Hus nersläckta. Några enstaka personer ute – antingen väldigt morgonpigga eller halvsliriga nattsuddare. Och vi då, tidningsbuden.
 9. Brev från en orolig medborgare: Helsingborg under åttiotalet, innan Knutpunkten byggdes, turade många till Helsingör och försåg sig med öl och sprit till en billig peng. Svensk krona var mer värd än dansk. Men danskarna avskydde svensk ungdom pissa och spy i gränder. Dock blomstrade kommersen och handlarna gnuggade händerna. Sen kom nittiotalet, finanskris, fallande kurser, stigande räntor, Nirvana och tusentals unga rockers bankande i kommunens replokaler. Alla var stjärnor och poeter innan de skrev första låt. Sångens huvudperson tittar tillbaka på sin ungdom i denna låt. Han ser en stad sjangsera. En kultur långsamt dö ut.
 10. Tid att sätta punkt: Kikki Danielsson liv på knappt fem minuter.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *